Soppsankerens hovedregel

En uskreven regel blant soppsankere, er at man alltid skal være 100% sikker.
Her kan du lese mer om soppforgiftning og giftsopper.

Om soppforgiftninger og giftsopper

Som en absolutt regel, skal man aldri prøvesmake ukjent sopp. Den kan være så giftig at selv små mengder kan drepe.

Det finnes heller ingen regler for å avsløre giftsopper. Man må rett og slett unngå dem.

 Bruk bare sopp som er 100% sikkert identifisert til mat, da er det ingen grunn til at du skal oppleve en soppforgiftning!

Man skal også unngå å spise rå sopp (unntaket er de gode sjampinjonger og parasollsopp – som kan brukes i salater), og gammel eller bedervet sopp.

Føler man seg dårlig etter et soppmåltid, kan dette ha ulike årsaker:

  • Soppen var giftig
  • Soppen ble spist rå, eller utilstekkelig behandlet
  • Det ble konsumert for store mengder sopp (sopp er tungt fordøyelig, og store mengder kan gi følelse av ubehag)
  • Vedkommende som er syk reagerer allergisk (det er flere slike arter, som de aller fleste kan spise uten problem, men hvor altså noen framviser en allergisk reaksjon)
  • Soppen var bedervet, det vil si enten angrepet av en snylter, eller gammel og halvråtten
  • Den syke er engstelig for at soppen er giftig (psykosomatisk reaksjon)

Les gjerne mer om  Giftige sopper