Oppskrift – Bjørk

Her finner du noen oppskrifter på flere måter å bruke bjørk som vi håper du setter pris på

Bjørk – Betula

Saftkonsentrat, Museøreeliksir, Museøresjampis og Museørekake

Bjørkeblader. Foto: Erkki Rauvala CC.BY.SA

Bjørkeblader. Foto: Erkki Rauvala CC.BY.SA

Nyutsprunget bjørkeløv, dvs museører, har rikelig med smak, aroma, sukker, vitaminer
og mineraler. De friske museørene er deilige i salater og råkostretter og lekkert garnityr
på all mat og desserter. Tørkete museører er råstoff til de fantastiske godsakene
nedenfor. Høst bladene fra tidlig museørestadium og så lenge de fremdeles er myke og
gjennomskinnelige. Tørk dem og oppbevar i tett og mørk emballasje. 1 kg tørkete blad
tilsvarer mellom 4 og 5 kg ferske.

Saftkonsentrat
50 g tørkete museører (150-200 g ferske)
800-1000 g farin
25 g sitronsyre
1 liter kokende vann
Hell kokende vann over øvrige ingredienser og rør til sukkeret er oppløst. La stå og trekke 2-5 dager på kjølig
sted, sil og hell på flasker. Bør oppbevares i fryser, holdbarheten er kun 1-2 uker i kjøleskap.

Museøreeliksir
1 del saftkonsentrat
6 deler iskaldt vann

Museøresjampis
1 del saftkonsentrat
6-8 deler iskaldt kullsyret vann

Museørekake
3 egg
3-4 dl farin
3 dl lettrømme
6 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
3 ss smeltet smør
5-6 ss knuste tørkete bjørkeblad
Visp egg og farin, bland inn de andre ingrediensene, hell røren i en 1,5 -2 liters
smurt kakeform og stek ved 175 grader i 45-60 minutter avhengig av ovn.
Imens lager du glasuren:
1 pakke snøfrisk, 2-3 ss smeltet smør, 1 ts vaniljesukker, 125 g melis
Rør sammen ingrediensene og bred glasuren over den avkjølede kaken. Pynt
med spiselige blomster og museører.

Copyright ©2012 – NORSOPP AS
Copyright ©2012 – Inger-Lise Østmoe
Bråteveien 182 (Hellerud Gård)
2013 Skjetten